Babesioza

Oferta de pret disponibila la cerere!

Babesioza Click pe imagine pentru varianta marita

BABESIOZA

CITESTE!! Babesioza este o boala mortala si tot mai raspandita dar opservata la timp se trateaza. Fii informat si poti salva astfel viata animalutului tau.

 

Babesioza este o boală parazitară cu evoluție, teoretic, sezonieră.

În ultimii ani însă, există îmbolnăviri pe tot parcursul anului, variind doar frecvența apariției acestora, de la sporadic în anotimpul rece la foarte frecvent în perioadele cu temperaturi pozitive.

Este o boală distribuită pe întreg globul, care afectează oamenii și animalele deopotrivă.

Este cauzată de un protozoar care parazitează în interiorul eritrocitelor (globulele roșii ale sângelui) și care aparține genului Babesia.

Această boală este transmisă de către căpușe în timpul hrănirii.

Semnele clinice apar la aproximativ 6-8 zile de la inoculare iar dezvoltarea paraziților în interiorul hematiilor are drept consecință distrugerea acestora din urmă (hemoliză).

Este caracteristică tetrada clinică: febră, icter, anemie, hemoglobinurie. Animalul este apatic, refuză hrănirea, urina este colorată în brun roșcat, iar în stadii avansate apar anemia, slăbirea, icterul.

Febra este persistentă și poate atinge valori chiar de peste 41 °C.

Mai pot aparea diferite modificări funcționale ale sistemului nervos central sau gastro-intestinale, cauzate de îngreunarea circulației în aceste teritorii de către eritrocitele distruse (constipație, diaree etc.).

Deși semnele clinice conduc medicul către suspiciunea de babesioză, diagnosticul trebuie întotdeauna confirmat prin examinarea microscopică a unui frotiu din sânge periferic recoltat de la animalul bolnav și evidențierea hematiilor distruse sau paraziților intracelulari, cu aspect caracteristic.

Semnele clinice menționate sunt comune mai multor hemoparazitoze, așa încât trebuie să se facă și diagnosticul diferențial între acestea pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

Forma supraacută sau acută a babesiozei durează 24-48 de ore și are sfârșit letal, forma cronică oferind timpul necesar intervenției terapeutice, în încercarea de a salva viața animalului.

Efectuarea unei hemoleucograme aduce indicii importante legate de prezența anemiei și aprecierea gravității acesteia. Este foarte important și examenul biochimic sangvin pentru aprecierea stării funcționale a organelor interne (ficat, rinichi).

Se mai recomandă ecografia abdominală, unde se vor evidenția dimensiunile crescute ale splinei (splenomegalie).

În tratarea acestei boli se beneficiaza de un antidot cu eficiență foarte bună. Din pacate, acest agent prezintă și efecte adverse după administrare, de ordin hepatic și renal. De aceea, recomandăm tratamente de susținere generală a organismului înainte cu 12-24 ore și după administrarea acestui antidot,  până la îmbunătățirea stării clinice a animalului afectat.

De asemenea, se pot folosi și antibiotice, dar nu întotdeauna starea clinică a animalului permite desfășurarea tratamentului cu acestea, deoarece durata este de 7-14-30 zile.

Unele animale, aflate în stadii avansate de anemie, pot necesita hemotransfuzii.

Boala netratată este fatală.

Profilaxia acestei boli se realizează prin combaterea căpușelor (dezinsecția curților cu iarbă, a cuștilor), evitarea locurilor cu iarbă din abundență și aplicarea pe pielea animalelor a substanțelor antiparazitare externe și repelente (care previn infestarea animalelor cu căpușe) la intervalul de timp menționat în prospectul produsului. Pentru majoritatea acestor produse, după prima aplicare se repetă tratamentul la 2-3 săptămâni, iar apoi la fiecare 28-30 de zile. Se pot aplica și zgărzi antiparazitare, cele de bună calitate fiind eficiente chiar 4-6 luni. Chiar dacă există zgarda, se recomandă totuși combinarea acestei metode cu aplicarea antiparazitarelor spot-on  (pipete care se aplică pe pielea animalelor) la intervale de 20-30 zile.

Este important de menționat că babesioza afectează și oamenii, transmiterea făcându-se tot prin mușcătura de căpușă. Există substanțe repelete de uz uman pe care vă încurajăm să le folosiți în vederea scăderii riscului de a contracta o boală cu transmitere prin înțepătura de insecte.

Încă un detaliu interesant, și pe care proprietarii de animale nu îl percep cu ușurință, este acela că nu toate populațiile de căpuse sunt ele însele infectate cu Babesia spp., în consecință, acestea nu transmit boala. Din păcate, în România nu există zone cartografiate care să se actualizeze anual în funcție de dinamica și evoluția populațiilor de insecte hematofage. De asemenea, măsurile oficiale de combatere în masă a dăunătorilor sunt foarte rare.

Așadar, nu orice căpușă poate transmite babesioza, pe de altă parte o singură căpușă infectată și care stă atașată de animalul de companie 24-48 ore poate transmite boala.

 

Dr. Adriana Ionescu